четвер, 9 жовтня 2014 р.

Ім’ям людини і народу

9 жовтня - 110 років від Дня народження Миколи Платоновича Бажана, українського поета, перекладача і науковця.

Поет і перекладач, літературознавець і критик, державний і громадський діяч, енциклопедист і видавець, Герой Соціалістичної Праці, лауреат двох Державних премій Союзу РСР, Державних премій України, народний поет Узбекистану, академік, головний редактор Української Радянської Енциклопедії, секретар правління Спілки письменників СРСР. І все це один - М. П. Бажан.
Микола Бажан - людина надзвичайно широкої ерудиції, один із найвідоміших українських поетів ХХ століття. Його літературний стиль формувався в непрості часи революції та громадянської війни.
Для його поезії характерні піднесеність інтонацій, епічність звучання, переважання патріотичних і громадянських мотивів. Визначальними рисами його поезії була романтичність, багата образність та ерудиція. Улюбленими темами - історія України та сьогодення. Автор багатьох українських перекладів світової поезії, зокрема Шота Руставелі, Алішера Навої, Володимира Маяковського, Райнера Мрії Рільке та багатьох інших.
Микола Бажан через все життя проніс любов до землі, де він народився і розпочав свій життєвий шлях. Нині ім'я М. Бажана носить Кам'янець-Подільська школа №5. Тут відкрито музей видатного поета.


Немає коментарів:

Дописати коментар