четвер, 11 вересня 2014 р.

Письменники - ювіляри


Корифей українського слова - І.П. Котляревський.
Літературна година під такою назвою пройшла у нашій бібліотеці. Дітям коротко розказали про життєвий шлях письменника. Автор славетних творів - поеми "Енеїда", п'єси "Наталка - Полтавка" та водевілю "Москаль-чарівник"  -Іван Петрович Котляревський народився і майже все життя прожив у Полтаві. Справою всього творчого життя І.Котляревського була поема  "Енеїда".
Іван Петрович Котляревський - один із найшанованіших у нас письменників. Його твори видаються в Україні великими тиражами, виходять за межами країни. Письменник увінчений у пам'ятниках, його ім'я присвоєно багатьом закладам культури та освіти. У 1990 році на Україні встановлена премія імені   І. П. Котляревського за кращі драматичні твори. Творчість   І. П. Котляревського належить до невмирущих культурних цінностей українського народу.

Талант і серце України О.П.Довженко. Літературний огляд.
Славетний кіноржисер, класик світового кінематографу, видатний письменник і художник. О.П. Довженко входить до когорти найвидатніших українців ХХ століття. Він створив українську школу кінематографії. 

Життя Довженка припало на буремні роки революцій та відродження української культури. Випущений у 1927 році фільм "Звенигора" на історичну тематику приніс режисеру славу. Наступні фільми "Арсенал", "Земля", "Щорс" закріпили успіх режисера. Як письменник Довженко розробив власний жанр "кіноповісті". В цьому жанрі написані його найідоміші твори "Зачарована Десна" (про власне дитинство) та "Україна в огні" (про війну та німецьку окупацію). І досі його  ім'я огорнуто шаною. О. Довженка разом з М.Грушеським і В.Вернадським визнано Людиною України ХХстоліття!

Павло Грабовський - співець любові, волі й України.
Літературний портрет до 150-річчя від дня народження Павла Арсеновича Грабовського (1864-1902 рр.), українського поета, публіциста, перекладача.
Павло Арсенович Грабовський - талановитий поет, публіцист і літературний критик - постать в українській літературі вельми унікальна. Майже вся поетична спадщина Грабовського присвячена «справі боротьби зі світовою неправдою» (за словами самого поета). Він листувався з Іваном Франком, Михайлом Павликом, Борисом Грінченком.
Основними темами творчості Грабовського були бідування простого народу та заклики до революційних перетворень. У творах для дітей  поет оспівує радощі дитинства, любов до природи та рідного краю.
Помер Павло Грабовський на 38 році життя у Тобольську, де жив з вересня 1899 року на поселенні. Похований (на його прохання) на місцевому кладовищі поряд з могилами декабристів.

Немає коментарів:

Дописати коментар