пʼятницю, 23 травня 2014 р.

Кирило та Мефодій - просвітники слов'ян

24 травня - День Святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, учителів слов'янських. День  слов'янської писемності і культури. 

24 травня щорічно у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Це свято так і називається – День слов’янської писемності та культури. 
Найдавнішою писемною літературною мовою усіх слов'ян була старослав'янська мова. Вона склалася в ІX  столітті. Абетку для неї створили болгарські просвітителі Кирило і  Мефодій.
  У 863 році братів було запрошено з Візантії князем Ростиславом до Великоморавської держави. Ці освітні та релегійні діячі одночасно зі створенням абетки  розпочали роботу над перекладом з грецької на слов’янську Євангелія та Псалтиря, здійснили переклад з грецької мови старослав'янською  багато книг, що започаткувало слов’янську літературну мову і книжкову справу. Старослав'янською мовою писалися церковні книжки, наукові твори, закони, літописи. Деякі з цих давніх  книжок можна побачити в Музеї Книги Києво-Печерської Лаври.
 Ось таке неоціненне багатство отримали ми в спадок від багатьох-багатьох поколінь.
Цього дня проводяться урочисті заходи на згадку про Кирила та Мефодія, які дуже багато зробили для розвитку   слов'янської писемності та культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар