вівторок, 13 травня 2014 р.

Із золотої скарбниці людства

"Слово про Панаса Мирного"

13 травня  - 165 років від Дня народження

П.Я. Мирного (Рудченко), українського письменника, драматурга, перекладача.

Ім'я Панаса Мирного (Панаса Яковича Рудченка), класика української літератури, добре відоме в нашій країні та далеко за її межами. Панасу Мирному - автору високохудожніх романів, повістей, оповідань - належать поетичні й драматичні твори. Кращі з них становили цілий етап в  історії української літератури і увійшли в скарбницю світової літератури.
Найвідоміші твори: оповідання («Лихий попутав», автобіографічне оповідання «Ганнуся», цикл оповідань «Як ведеться, так і живеться», «Пасічник», «Яків Бородай», «Замчище», «Визвол», «Морозенко»), повісті («П'яниця», «Лихі люди», «Лихо давнє й согочасне», «Голодна воля», «За водою»), романи («Хіба ревуть воли, як ясла повні?», «Повія»), новела «Лови», п'єса «Лимерівна».
Панаса Яковича приваблювали кращі зразки світової літератури. Найбільш близькою йому була творчість Т. Шевченка.
Письменник пробував свої сили і як перекладач. Він перекладав на українську мову твори О.С.Пушкіна, М.Ю. Лермонтова, О.М. Островського, Уільяма Шекспіра, зробив вільний поетичний переклад "Слова о полку Ігоревім".
В Полтаві, у будинку, де він жив і працював є літературно-меморіальний музей, споруджено пам'ятник. Ім ' ям Мирного названо школи і культосвітні заклади. П ' єси та інсценізації за його прозовими творами виставляються на сценах театрів. Народ глибоко шанує пам ' ять великого митця. 

Немає коментарів:

Дописати коментар