середу, 16 жовтня 2019 р.

ЛІТЕРАТУРНИЙ ПОРТРЕТ

 «ЗНАКОМЯСЬ С 

БИОГРАФИЕЙ ПОЭТА»

14 жовтня - 205-річчя з Дня народження М.Ю.Лєрмонтова

Життя Михайла Юрійовича було миттєвим і сліпучим, як спалах блискавки на грозовому небі.Не доживши і до 27 років, він пройшов все коло життя зі злетами натхнення і гіркотою розчарувань. Дитинство Михайла Лєрмонтова пройшло в Тарханах, маєтку бабусі - Єлизавети Олексіївни Арсеньєвої. Для бабусі її любий онук Мишко був найдорожчою людиною у світі. Бабуся його балувала. Любить гратися у війну? Так ось йому ціла армія із селянських дітей. Ось йому справжній кінь. Походи в ліс. І навіть подорож на Кавказ. Літом 1825 року бабуся повезла онука на Кавказ. Він був вражений красою і величчю кавказької природи і на все життя полюбив гори. Дитячі враження збереглися у його творчості. Кавказ став поетичною Батьківщиною Лєрмонтова.
Римувати Лєрмонтов почав, ледь-ледь навчившись говорити. Бабусю вражала його рання любов до співзвуччя промови. Дитина із задоволенням повторювала слова у риму: "пол-стол" або "кошка-окошко", це йому дуже подобалося і він приходив до бабусі поділитися своєю радістю.
Життя геніального поета було коротке і таке наповнене. Він міг би стати найвеличнішим поетом Росії. Якби не загинув так рано...

Але навіть і за такий короткий час створив своїм пером цілий світ, неповторний світ Лєрмонтова...

Немає коментарів:

Дописати коментар