неділю, 6 липня 2014 р.

Свято Івана Купала 

Івана Купала — традиційне свято, яке відзначається в Україні в ніч на 7 липня, тобто в ніч з 23 на 24 червня за старим стилем. Історично цей день був днем літнього сонцевороту (сонцестояння — 20-22 червня)


Коли духмяне українське літо в самому розпалі, з квітчаститм вінками і яскравими вогнищами - приходить свято Івана Купала.

Свято Івана Купала — це справжній колоритний, традиційний елемент духовної культури українського народу. Цей день історично пов'язаний з багатьма обрядами і таїнствами, гуляннями молоді, закоханих пар і мріями сердець, які шукають свою половинку.

За народним віруванням, лікарські рослини тільки тоді мають справжню цілющу здатність, коли будуть зібрані в ніч напередодні Івана Купала або вранці з живильною «іванівською» росою. Тому й умиваються українські дівчата тією росою на красу.

Свято Івана Купала давні слов'яни відзначали в ніч літнього сонцестояння — найкоротшу ніч року. Вони дуже шанували сонце. Його прообразом на землі був вогонь, тому і здавалося людям, що вогонь у цю ніч найбільш життєдайний.

Ще однією життєдайною силою в уявленні давніх слов'ян була вода. У поєднанні води і сонця народжується нове життя, майбутній урожай. Ось чому свято Івана Купала було пов'язане з водою і вогнем.

У цю ніч, як вважалося, плодюча сила землі найбільша, а в темряві лісу в цей час розквітає вогняна квітка папороті — квітка щастя. Хто знайде цю чарівну квітку, тому відкриються всі скарби, той збере великий урожай. Але темні сили стережуть у купальську ніч вогняну квітку, намагаючись нашкодити людині та не дати зірвати її. Квітка розквітає для неї лише один раз у житті.


Свято Івана Купала асоціюється з молодістю, веселощами, нестримністю, магією, заміжжям і очищенням. Його поважають у селах ы радо відзначають у великих містах. 

Немає коментарів:

Дописати коментар