середу, 9 вересня 2020 р.

 "ОСНОВОПОЛОЖНИК  НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ  ЛІТЕРАТУРИ"

Визначні дати
Видатні імена

9 вересня  відзначється день народження
 видатного українського
 письменника, поета, драматурга,
 засновника нової української літератури 
та громадського діяча 
Івана Петровича Котляревського.

Український письменник, драматург, перший класик нової української літератури Іван Петрович Котляревський народився 9 вересня 1769 року в Полтаві, в родині дрібного чиновника. З 1780 року маленький Іванко почав навчатися в Полтавській духовній семінарії. Особливо старанно й наполегливо осягав хлопець гуманітарні дисципліни: риторику, філософію, латинську, грецьку,
 французьку, німецьку мови. 
З інтересом знайомиться з античною літературою, 
перекладає Горація, Овідія, Вергілія.
Був одним із найосвіченіших людей свого часу.
Найзначнішим досягненням І. Котляревського, яке й започаткувало розвиток нової української літератури, стала поема "Енеїда". 
Над «Енеїдою» Іван Котляревський працював 
близько 30-ти років (з перервами). 
У 1818 році його призначають директором Полтавського театру. З метою збагачення репертуару він створює драму «Наталка Полтавка» і водевіль «Москаль-чарівник», які з успіхом було поставлено у 1819 році. Так, на полтавській сцені, з початків нової української драматургії зароджувався національний професійний театр.

На Івановій горі, що височить над Диким полем і Моравським шляхом, біля Свято-Успенської церкви стоїть хата-музей, де й сьогодні витає дух І. Котляревського, із якої на всі «шляхи полтавськії і славну Полтаву», на всю Україну струменіє потужна енергія. Її було відтворено за акварельним малюнком Т. Шевченка, літографією художника Р. Мелліна та численних спогадів сучасників поета. У нього бували Микола Гоголь, Євген Гребінка, Семен Гулак-Артемовський, Василь Капніст, Тимко Падура, Михайло Погодін, Михайло Щепкін – всі, хто відвідував Полтаву.

Повні тексти творів Івана Котляревського можна прочитати тут:
👇

Немає коментарів:

Дописати коментар