суботу, 31 січня 2015 р.

ЛІТЕРАТУРНЕ СВЯТО

"Книги нам найкращі друзі"

До 85-ї річниці від дня народження Всеволода Нестайка,улюбленого дитячого письменника
лауреата літературної премії ім. Лесі Українки (за повість-казку "Незвичайні пригоди в лісовій школі"), премії ім. Миколи Трублаїні (за повість-казку “Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків”), премії ім. Олександра Копиленка (за казку “Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя”). А 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури його знамениту трилогію "Тореадори з Васюківки" було внесено до особливого Почесного списку 
Г.Х. Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.
Наше свято присвячене підведенню підсумків читацького марафону 
"Самый читающий класс". 
 Активну участь приймали класи всіх шкіл нашого мікрорайону "Парус". Зокрема, можна відзначити учнів 3-В класу 141 школи, які присвятили цілий урок дитячому письменнику - В. Нестайку. Ще раз перечитавши улюблені твори і презентувавши їх бібліотекарям.
А переможці нашого конкурсу, 5-Б клас 132 школи, були запрошені на наше свято до бібліотеки. Діти ознайомилися з книжковою виставкою, яка присвячена ювілею дитячого 
письменника В.Нестайка,

  взяли участь у вікторині "Всім вам друзі слава і хвала за ваші діла!", за його творами .
А весь клас отримав грамоту-відзнаку за перемогу у нашому читацькому марафоні.
За В.Нестайком - людину робить вчинок, але не будь який, а продиктований її совістю. А ще - вірна і безкорисна дружба і віра в людське добро і порядність.
Твори В. Нестайка допоможуть дітям утвердитись у добрі, чистоті, співпереживанні, та пізнати самих себе. 
Захід був пронизаний гарним настроєм, бажанням стати ще кращими.
Всі книги В. Нестайка з книжкової виставки, та книги, які він рекомендує читачам ще прочитати, мали величезний успіх серед читачів. А зорієнтуватися юним читачам у безмежному книжковому світі допоможуть листівки-поради "Всеволод Нестайко радить прочитати...", які кожна дитина отримала в подарунок від бібліотеки.

Читайте книги Всеволода Нестайка та приймайте участь у читацьких конкурсах!



середу, 28 січня 2015 р.

Історичний календар

"Визначні дати

   Видатні імена"


Схилимо свої голови перед світлою пам'яттю тих молодих лицарів, які далекого січневого ранку заступили собою шлях ворогам на Київ , в ім'я України!

понеділок, 26 січня 2015 р.

Літературно-поетична хвилинка,

присвячена ювілею нашого поета-земляка, який відзначався 25 січня,

 Давнього і вірного друга

нашої дитячої бібліотеки -

Завгороднього Олександра Сергійовича.

Юні читачі дізналися про творчий шлях поета-земляка та ознайомилися з поетичними творами нової збірки "ЛЕТ", подарованої нашій бібліотеці відомим дніпропетровським поетом.

До вибраних творів всього видання увійшли поезії про Україну з її славетною і трагічною історією, природу рідного краю, про все, що сколихнуло серце, а також переклади, без яких творчий портрет митця був би далеко не повним. Увазі читачів пропонується також розділ «Вибране з української синоніміки».


четвер, 22 січня 2015 р.

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

День Соборності - свято України, що відзначається з 1999 року 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Це було надзвичайною подією в житті України, бо об'єднання українських земель було заповітною мрією нашого народу.


Наші читачі на протязі всього тижня готувалися до "Єдиного уроку" у  своїх школах. Отримувати інформацію їм допомагали  бібліотекарі, проводячи  тематичні бесіди "Наш спільний дім - єдина Україна".
а також стали у нагоді корисні матеріали з нашої тематичної книжкової виставки.
Для жителів сучасної України цей день є важливим національним святом на державному рівні!


понеділок, 19 січня 2015 р.

НАРОДОЗНАВЧА СКАРБНИЧКА

СЬОГОДНІ У ВОДИ СВЯТО - ВОДОХРЕЩЕ

Сьогодні воді б'ють поклони мов королеві. Сьогодні вона справді чарівна. Кажуть, що в цей день всі водні джерела стають цілющими. До магічної сили свяченої води відносять здатність гамувати пристрасті, відганяти від оселі злих духів,дарувати здоров'я.
 А щоб свячена вода приносила користь, необхідно дбати про чистоту власних думок і вчинків.
Діти відкрили для себе багато нового і цікавого, познайомившись з давніми традиціями нашого народу.

середу, 14 січня 2015 р.

Літературна подорож

"Хай добре слово в серці озоветься"

за творами

ЄВГЕНА ГУЦАЛА


14 січня - День народження вiдомого українського письменника, лауреата Нацiональної премiї

iм. Т. Шевченка Євгена Гуцала.

Євген Пилипович Гуцало – дивовижний, загадковий письменник. Він – один з найбагатших кількісно і найрізноманітніших жанрово в сучасній українській літературі. Є в нього більше двохсот оповідань, два десятки повістей, два романи, три поетичні збірки, книжки для дітей, публіцистика.
Поважну частку творчого доробку письменника становлять твори для дітей.  Збірка оповідань "У лелечему селі" вийшла у видавництві "Веселка" 1969 року і стала однією з кращих у сучасній українській літературі про дітей. «Олень Август» (1965), «З горіха зерня» (1969), «Дениско» (1973), «Саййора» (1980), «Пролетіли коні» (1984). Дві останні книжки удостоєні Шевченківської премії.
  Світ дитинства цих оповідань особливий.  Дивовижний світ городини, квітів, річки, гаю, поля, звірини й птаства, в якому живе сільська дитина, – все це побачено й зображено тонким поетичним зором, ніжною душею письменника. 
 Не втратили актуальності й десятки повістей, романів, оповідань і віршів Євгена Гуцала. Твори письменника вивчають у школі. А, як відомо, письменник живе доти, доки його книжки читають.


вівторок, 13 січня 2015 р.

НАРОДОЗНАВЧА СКАРБНИЧКА

Старий Новий Рік (Василів день, Маланка)

13 січня - Щедрий вечір.То свято щедрування: величання господаря. Бо ж наступного дня, 14 січня, ще одне свято - старий Новий Рік, коли шанують Святого Василя і завершують вшанування господаря роду.

  13 січня готують Щедру вечерю, бо вона є вельми смаковитою: ковбаски, смажене м'ясо і обов'язково млинці як прообраз сонця. Від того вечеря називається Щедрою, а звідси й Щедрий вечір. 
  Оскільки за христянським календарем це день преподобної Меланії Римлянки, то його називають Маланками. Головні святечні дійства належать  молодіжним Маланкам. Вони звеселяють народ своїми жартами та виставами. 
  Опівночі закінчують щедрувати, минає Щедрий вечір і настає Новий Рік.
  З приходом Василів починаються нові обрядодійства. Найцікавішим є новорічне засівання осель пшеничним зерном, адже Василь є покровителем землеробства.
   Ця традиція символізує побажання щедрого врожаю та достатку в родині.

Швидко минають веселі різдвяно-новорічні свята - з колядками і щедрівками, з вертепними дійствами: Колядою, Маланкою, Козою, засіванням, Дідухом, всілякими ворожіннями  і прогнозуваннями...
 А у нас залишаться радісні спогади про такі загадкові й дивовижно-чарівні зимові свята!

понеділок, 12 січня 2015 р.

ДЕНЬ НОВОЇ КНИГИ

В НОВИЙ РІК З НОВОЮ КНИЖКОЮ

Кожна дитина, як і кожен дорослий, вірить в чудеса. Тож для наших читачів, мрійників і фантазерів, ми підготували дарунок - дивовижну книжкову виставку "Нова книжка - дивовижка", де представлені абсолютно нові книги!

  В цих книжках знамениті казкарі і письменники розповідають зворушливі й повчальні історії, які допомагають дітям рости добрими та щирими, розвивають у юних душах почуття прекрасного, вчать жити в гармонії з навколишнім світом.

    Чуйні і сміливі герої завжди готові прийти на допомогу. Нудно з ними точно не буде!

Захоплюючі пригоди чекають читачів на кожному кроці.
   Сподіваємось, що подорож по сторінках цих книжок  стане для наших читачів незабутньою!!!


неділю, 11 січня 2015 р.

ЧАРІВНІ СЛОВА



11 січня - Всесвітній День 

"СПАСИБІ" чи "ДЯКУЮ"

До всіх сердець, як до дверей,
Є ключики малі,
їх кожен легко підбере,
Якщо йому не лінь.
Ти, друже, мусиш знати їх,
Запам'ятать неважко
Маленькі ключики твої —
«Спасибі» і «Будь ласка».

  Ключики ці дійсно є чарівними. Вони відкривають людські серця.

 Як звучить чарівне слово «дякую» на різних мовах?
 Сказали: «Прошу!» чи «Будь ласка!» — і ти зрадів, усміх­нувся. Відповів: «Дякую!» — і тобі усміхнулися.
Тож ставаймо поліглотами. Вивчаймо, як люди дякують у світі.
Англійці й американці: «Сенк'ю». Французи: «Мерсі». Нім­ці: «Данке». А тепер ближчі наші сусіди. Поляки: «Дзінькую». Чехи: «Дєкуї». Словаки: «Дьякую». Білоруси: «Дзякую». Латиші: «Палдієс». Литовці: «Ачю. Декуй». Молдавани: «Мулцумеск». Естонці: «Тянан».
А вже по-українськи й по-російськи слова вдячності ви знаєте.
 Всюди щиро зустрічають лише чемних, ввічливих!  Тож розширюйте свій словниковий запас  словами ввічливості! 

четвер, 8 січня 2015 р.

ЛІТЕРАТУРНА ГОДИНА

ЗАКОХАНИЙ ПАЛКО У РІДНИЙ КРАЙ

8 січня  - 80 років з Дня народження Василя Андрійовича Симоненка, українського поета і журналіста.

 Поезія Василя Симоненка, 80-річчя якого ми відзначаємо у 2015 році, надзвичайно близька сучасному молодому поколінню українців. 
 Василь Симоненко став для нас легендою. Нескорений, як Прометей, з гарячою і пристрасною натурою, великий патріот своєї Вітчизни, щирий і добродійний, він увійшов в літературу як поборник правди і добра.
 Окремими виданнями вийшли книги поезій Василя Симоненка "Тиша і грім" (1962), "Земне тяжіння"(1964), "Поезії"(1966), "Лебеді материнства"(1981) та інші; казки для дітей "Цар Плаксій та Лоскотон", "Подорож у країну Навпаки", "Казка про Дурила".
Твори його, напоєні високим життєстверджуючим оптимізмом, живуть і шануються людьми як дорогоцінне надбання духовної культури.
 Твори Василя Симоненка давали натхнення композиторам, художникам, скульпторам. Багато його поезій покладено на музику. Понад 30 його поезій стали піснями. Вплели свої доробки у вінок пам'яті про поета і майстри образотворчого мистецтва України. Багато монументальних робіт та меморіальних дошок присвятили йому скульптори.
 Симоненківський вінок пам'яті - великий і різнобарвний. І віриться, що з часом він буде ще прекраснішим.
 Відкриваючи книги поезій, читачі сповнять свої серця великим полум'ям жаги до життя, яке несуть у собі вірші В. Симоненка.
Слухаючи бібліотекаря, юні читачі пройнялися духом поезії В. Симоненка та охоче долучилися до читання його віршів.
  Тож бери, друже, томик поезій до рук, і ...
В океані рідного народу
Відкривай духовні острови!

вівторок, 6 січня 2015 р.

         Дорогі наші читачі і відвідувачі блогу.

              Вітаємо Вас з Різдвом Христовим!


Цілу вервечку дивовижних, прекрасних зимових  свят продовжує одне з найнеповторніших родинних свят - Різдво Христове. Ми дуже його любимо за обрядові страви, оті веселі вертепи, колядки і щедрівки, що видзвонюють довкіл на різні лади. 
Без дітей це свято годі й уявити. Вони вчать колядки, щедрівки, пісні. І, як тільки зблисне Різдвіна зірка, запахне свят-вечеря на столі, вони несуть коляду дідусям, бабусям, недужим і самотнім людям, яких годиться в таку пору провідати. 
Наші читачі також старанно готувалися до свята.


Отак із року в рік і пропливає перед нашим зором карусель зимових свят. Нехай щоразу наші душі зігріває незгасне світло прадавніх українських свят!


неділю, 4 січня 2015 р.

З нагоди відзначення 230 річного ювілею з дня народження Якоба Грімма в  бібліотеці відбулися літературно-казкові гостини 

"Брати Грімм їдуть за казками". 

Брати Грімм - Якоб і Вільгельм Грімм, є одними з найбільш відомих казкарів Європи , які досліджували фольклор та вивчали мову рідного народу.
До ювілею була представлена книжкова виставка "Золота скринька казок братів Грімм".
Під час заходу діти подорожували сторінками чарівних казок, де згадували і відповідали на запитання і про знаменитих бременських музикантів, і про чудесний горщик, що залив кашею ціле місто, про бравого солдата, який перехитрив злу відьму,  про короля Дроздоборода, та згадали багато інших, не менш відомих казок.
Казки братів Грімм вчать дітей хоробрості, доброті  і  винахідливості.
Почитайте і ви ці казки.

суботу, 3 січня 2015 р.

Тіштеся, малята, наступили свята!

Низка новорічно-різдвяних свят - це відмінний привід для того, щоб урізноманітнити своє дозвілля. Не потрібно всі свята проводити біля телевізора чи комп’ютера.Краще поспішіть до нашої бібліотеки.Хвилинки дозвілля проходять у нас цікаво та весело.
Діти  знаходять цікаві книги та дізнаються про звичаї та традиції українського народу в зимові свята та багато цікавих фактів про традиції святкування новорічних свят у інших народів.
Вам цікаво в якій країні в новорічну ніч, щойно проб'є годинник північ, починають оглушливо дзвонити дзвони на всіх пожежних вежах, завивати сирени, гудіти автомобілі? А чи знаєте ви країну, в якій Новий рік випадає на час між 12 і 17 квітня?  А ще деякі люди перед Новим роком увесь посуд, що є в домі, наповнюють водою, а після півночі виливають її з вікон.  Про найпоширеніші, найцікавіші, незвичайні свята, котрі відзначають у різних країнах світу, можна дізнатися, прочитавши книгу "Свята різних народів". 
Читачі дізнаються, як підготувати оригінальний подарунок на Різдво своїм рідним та близьким, і які були перші різдвяні подарунки в історії людства.
Яскраві, різноманітні, вражаючі подарунки наші читачі роблять своїми руками, бо  найкращий і найдорожчий подарунок – зроблений від щирого серця власноруч.
Тож Вітаємо з Новим роком і Різдвом Христовим та до зустрічі в затишному приміщенні нашої бібліотеки!