вівторок, 29 липня 2014 р.

Година радісного читання

 «Сміховинки »

29 липня виповнюється 165 років з Дня народження  Олени Пчілки (Ольги Петрівни Драгоманової),поетеси,автора прозових та драматичних творів,перекладача, фольклориста і етнографа, публіциста, видавця, активної громадської діячки

Народилася Ольга Петрівна Драгоманова 29 липня 1849 року на Полтавщині, у місті Гадячі.
Майже півстоліття, починаючи з 70-х років ХІХ ст., трудилася на ниві української літератури й культури, виступаючи як прозаїк, поет, драматург, перекладач, літературний критик, фольклорист, етнограф, видавець, редактор. Письменницький псевдонім Олена Пчілка запозичила від невтомних трудівниць-бджілок; і так само, як і вони, протягом усього життя сумлінно виконувала свій обов’язок. Ольга Петрівна – мати відомої української письменниці Лесі Українки. 
Українка за походженням і щира патріотка в душі вона пишалася своїм походженням та привчала дітей шанувати рідну землю. Тому її геніальна донька взяла собі літературний псевдонім Леся Українка.
Олена Пчілка – одна з родоначальників української дитячої літератури. Її перу належать численні поезії, казки, оповідання, ціла низка п’єс, які побачили світло рампи на сцені організованого нею дитячого аматорського театру. 
В 1991 році видавництво "Веселка" заснувало власну літературно-мистецьку премію імені Олени Пчілки за кращі дитячі твори.
До 165-ї річниці від дня народження Олени Пчілки в читальному залі нашої бібліотеки на стенді  оформлено тематичну полицю. Відвідавши нашу бібліотеку, діти мали змогу більш ширше ознайомитися з життєвим шляхом і творчістю цієї української берегині ,почитати один одному та разом із бібліотекарями веселі сміховинки.


Вона була прекрасним педагогом не тільки своїм дітям  а й мудрою вчителькою не одного покоління нашої молоді, яка виховувалась і виховується на її творах.
Багато енергії і таланту віддала справі виховання і освіти українських дітей.



Немає коментарів:

Дописати коментар