пʼятницю, 27 березня 2015 р.

КАЗКОВИЙ ЛАНЦЮЖОК

Українська казка веселій малечі

Триває Всеукраїнський тиждень дитячого читання, а значить, свято книги продовжується.

З героями захолюючих казок юні читачі потрапили у казковий світ добрих і злих чарівників,у вирій захоплюючих і неймовірних подій.

З нагоди Міжнародного Дня театру, який відзначається 27 березня
Учасники гуртка "СВІТЛЯЧОК" підготували 
гру-виставу 
"ПРИГОДИ УКРАЇНСЬКОЇ КНИЖКИ"
Казки українських письменників  і українські народні казки навчають дітлахів бути добрими, сміливими, працелюбними, вмінню дружити, поважати старших і допомагати молодшим.
На наших читачів чекає іще багато цікавого. Приходьте!

середу, 25 березня 2015 р.

ЛІТЕРАТУРНИЙ ВЕРНІСАЖ

"ЗІ СВЯТОМ, КНИЖКО!"

Учасники гуртка "СВІТЛЯЧОК"

вітають Книгу улюбленими віршами


понеділок, 23 березня 2015 р.

ЛІТЕРАТУРНЕ СВЯТО-ВІДКРИТТЯ

"ДІМ БЕЗ КНИГИ - ДЕНЬ БЕЗ СОНЦЯ!"

розпочав 

Тиждень Дитячого Читання 

у нашій бібліотеці.



Наші найкращі читачі вітали книжку з іменинами, презентуючи свої улюблені книжки, приймаючи участь у творчих завданнях, розшукуючи улюблених літературних героїв, приймаючи участь у інтерактивній грі "Літературний ерудит."
  
Протягом тижня читачів чекають зустрічі 
з Книгами-ювілярами, Книгами-рекордсменами, казковими країнами, цікавими книжковими виставками, виставками творчих робіт дітей.


 Юні читачі бібліотеки  візьмуть участь 
у театралізованих дійствах та літературних конкурсах, вікторинах, марафонах родинного читання, книжкових переглядах, літературних презентаціях, святі поезії.


Дорогі друзі!
Запрошуємо Вас взяти участь 
у святі Книги та Читання!


Тиждень дитячої книжки
В березні ми відзначаєм, 
Книжку, хвилюючись трішки,
Палко зі святом вітаєм.

Отже, у дні березневі
Книжку і ти привітай,
Щирої зустрічі з нею
Кожної днини чекай!





пʼятницю, 20 березня 2015 р.

ВИСТАВКА-ВЕРНІСАЖ 

"ВІРШІ ДЛЯ ТЕБЕ" 


До Всесвітнього Дня Поезії,
який відзначається 21 березня

Запрошуємо всіх бажаючих до нашої бібліотеки познайомитись та почитати вірші Лесі Українки, Ліни Костенко, Миколи Вінграновського, Дмитра Павличка та багатьох інших, менш знаних, однак також талановитих авторів. 
Бо Поезія - це краса, яка нікого не залишає байдужим. Це краса особлива, бо створена людиною, поетом, який інакше, глибше бачить те, чого інші  не помічають .

Цікавий факт:
Колись красивий і вільнолюбний народ - стародавні греки - дуже високо цінували майстерність віршування. Вони вважали - все важливе, що треба запам'ятати, має висловлюватися у віршованій формі. А богиня Муза вчить мистецтву віршування. Віршувалися описи природи, оповіді про славетних героїв, практичні поради по господарству, навіть правила поведінки...

Українці також належать до найпоетитичні всіх і найліричніших народів світу - недарма наші народні пісні можна почути на всіх континентах, до того ж мовою оригіналу...

Що ж таке поезія - кожен подумає над цим тоді, коли прочитає вірші.



четвер, 19 березня 2015 р.

ВИЗНАЧНІ ДАТИ

ВИДАТНІ ІМЕНА

 19 березня  - ювілей відомої української поетеси, лауреата Державної премії імені Т.Шевченка ЛІНИ КОСТЕНКО. Їй виповнюється - 85 років.

 На Літературну годину «Розкажу тобі думку таємну»  в нашу бібліотеку запрошені всі ті читачі, хто хоче пізнати розмаїтий світ поезії Ліни Костенко, особливості її поетичної мови, в якій поєднується високий інтелект, жіноче серце, поетичний темперамент.

Бібліотекарі підготували розповідь про життєвий і творчий портрет Ліни Костенко. 
 Учениця 7 класу  Лисенко Єлізавета читала вголос свої улюблені поезії .
Для кожного з нас ці поезії дослідження і відкриття.
Ми познайомили читачів лише з невеличкою частинкою поетичного світу Л. Костенко. Поезію Ліни Костенко треба осмислити розумом і серцем. 
Нехай світлий день її Ювілею - 19 березня завжди буде святом істини, добра, краси. Україна має віддати належну шану своїй геніальній поетесі. 

середу, 18 березня 2015 р.

ВЕРБОВА ГІЛКА ЗАЦВІЛА 

ЛІТЕРАТУРНІ ЧИТАННЯ

 19 березня класику української літератури,

  майстру української поезії, 

Максиму Тадейовичу Рильському

 виповнюється 120 років від дня народження


Землі своєї зелень та блакить
Любив я серцем...
                       Максим Рильський

Краса пейзажів рідної землі, героїка національної історії, волелюбність народу - для цього М. Рильський знайшов слова виняткової поетичної ніжності й міткості.
Себе поет вважав сином своєї країни, "самої правди сином",  що й визначило сенс його художнього життя.

Україна для Рильського - це насамперед Шевченкова земля:

Благословен той день і час,
Коли прослалась килимами
Земля, яку сходив Тарас
Малими босими ногами...
Не злічити найвищих досягнень світової літератури, які подарував Рильський нам, українцям, у перкладах рідною мовою. Недарма щорічно присуджується премія М. Рильського за кращі переклади творів світової літератури українською мовою.
В ці ді читачі бібліотеки мають змогу потрапити в поетичний світ, створений великим майстром української поезії. 



Від творів, в яких поет вчить любити рідну землю, шанувати людей, творити добро, сподіваємося, отримають насолоду і малюки, і читачі старшого віку.


РАДИМО ПРОЧИТАТИ




вівторок, 17 березня 2015 р.

Читання - це свято душі

Під такою назвою 15 березня ,у неділю, пройшов Батьківський День у нашій дитячій бібліотеці.
Головна тема, яку обговорили бібліотекарі з батьками малих читачів -
"Традиції сімейного читання."
У кожній сім'ї свої традиції, та кожну маму цікавлять питання:
1. Як зацікавити дитину книгою?
2. Де взяти час на читання?
3. Що читати дітям?
Головна відмінність сімейного читання від інших його видів - класного, позакласного та домашнього - полягає у тому, що батьки, використовуючи книгу, починають по-справжньому займатися духовним розвитком своєї дитини.
Ось чому, ми бібліотекарі, разом з батьками, можемо надати дітям можливість долучитися до світових книжкових скарбів, що зберігають бібліотеки, відродити гарну традицію сімейного читання.
Книжкова виставка-порада
допомогла батькам зорієнуватися, які книги краще вибирати для сімейного читання.
Також кожен із батьків отримав пам'ятку з порадами: "Як зацікавити дітей читати."
Кожна мама виявила зацікавленність і бажання познайомити свою дитину з книжковим світом, який панує у бібліотеці. А бібліотекарі порадять і допоможуть їм зробити так, щоб кожна дитина отримувала задоволення від процесу читання і прищепити звичку бути постійно з книгою!

пʼятницю, 13 березня 2015 р.

ДЛЯ ЧАРІВНИХ РУК ДИТЯЧИХ

Під такою назвою в нашій бібіотеці відбулася презентація книжкової виставки, на яку були запрошені школярі, що відвідують клуб дитячої творчості "Салют" в різних гуртках, за своїми здібностями та уподобаннями.
Бібліотекарі привернули увагу до новеньких, яскравих  літературних видань на допомогу дитячій творчості. Надали корисні поради, нові ідеї, відкрили невідомі ще для них види творчості. 
Діти радісно спілкувалися в стінах бібліотеки. З цікавістю знайомились з творчістю наших читачів - учасників гуртка "Світлячок" та кожен з них знайшов для себе новеньку, корисну, цікаву книгу, що стане у пригоді для занять в гуртках клубу творчості для школярів "Салют".
А ще, зважаючи на дні пам'яті Т.Г. Шевченка, за пропозицією бібліотекарів,  і дорослі, і малі читачі декламували вірші і з захопленням знайомились з дитячою творчістю читачів бібліотеки, присвяченій Т.Г. Шевченку.


середу, 11 березня 2015 р.

Літературні читання
 Защебетав соловейко в лузі на калині
До Дня народження Т.Г. Шевченка, який ми відзначаємо 9 березня
Немає в Україні такої родини, в якій би не розповідали про славетного сина української землі Тараса Григоровича Шевченка, в якій не були б знані його вірші.
Найбільша шана Кобзареві -це читання його поезій.
 


Тому, на протязі цілого дня у бібліотеці діти читали свої улюблені поезії Шевченка, дізнавалися багато цікавинок з його життя з презентованої бібліотекарями книжкової виставки, знайомилися з літературними виданнями.

А особливо у читачів виклакало захоплення літературне видання - Шевченкіана Придніпров'я, куди увійшли історичні розвідки, поезії, проза, інтерв'ю письменників, митців та науковців   Придніпров'я, присвячені Великому Кобзареві.


Особливо вразила дітей Шевченкіана в народній та дитячій творчості, бо й самі вони долучилися до створення ілюстрацій до улюблених творів    
Т. Г. Шевченка.



суботу, 7 березня 2015 р.

Поетична хвилинка

 Мама, сонечко і я 

До Міжнародного жіночого дня 8 березня 


ВІРШІ ДЛЯ МАМИ


ПОДАРУНКИ ДЛЯ МАМИ

Виставка-привітання для читачів молодшого шкільного віку
 Виставка-привітання для читачів середнього і старшого шкільного віку 

Дорогі, любі і шановні жінки! Щиро вітаємо Вас з чудовим весняним святом – Міжнародним жіночим днем 8 Березня! Бажаємо Вам міцного здоров'я, теплоти, любові та жіночого щастя! Нехай у цей день здійсняться всі Ваші бажання і мрії.

Із святом весни, краси і любові!

Хай щастя і радість несе кожна мить,

Всього у житті хай буде доволі,

На кожному кроці завжди хай щастить!

середу, 4 березня 2015 р.

Історичний портрет

Незабутнє імя України

4 березня виповнюється 200 років від дня народження Михайла Михайловича Вербицького - українського композитора, хорового диригента, священика, громадського діяча,

автора музики Гімну України "Ще не вмерла Україна".



Твір, який мільйони людей по-справжньому сприймають як музичний   національний  символ. Цей твір пройшов перевірку часом, історичними подіями, став невід'ємною часткою суспільного життя. 
У 1862 році відомий український етнограф Павло Чубинський написав вірш "Ще не вмерла України ні слава, ні воля". Дуже потужно ці віщі слова були окрилені музикою Михайла Вербицького - скромного священника і водночас обдарованого талантом митця.

Перша частина пісні "Ще не вмерла Україна" була затверджена у якості українського нацонального гімну законом, виданим ще при гетьмані П. Скоропадському у травні 1918 року. І тільки 16 січня 1992 року Незалежна Україна відновила у правах державний гімн. Остаточно його текст і музика були затверджені у 2003 році Веровною Радою України.

Творча спадщина Михайла Вербицького - одне з найцінніших надбань української культури. Ще за життя Вербицький здобув визнання як талановитий музикант. Михайла Вербицького високо поціновували діячі української культури, зокрема Іван Франко. 


Читачі старшого шкільного віку уважно слухали розповідь бібліотекаря, обговорювали цікаві факти з життя українського
композитора-патріота.

Він був справжнім народним композитором, який умів своєю музикою збуджувати світлі, піднесені почуття. Саме цим пояснюється величезна популярність його творів, і в  першу чергу найславетнішого - пісні-хору "Ще не вмерла Україна"!


понеділок, 2 березня 2015 р.

ДЕНЬ КРАЄЗНАВЧОЇ КНИГИ

Це та земля, де нам судилось жити
27 лютого 1932р. - День створення Дніпропетровської області



Мета заходу: познайомити читачів з усім багатством книжкового фонду краєзнавчої тематики нашої бібліотеки, викликати у них цікавість до рідного краю, його історії і сьогодення, викликати бажання познайомитись з запропонованою літературою та дати юним читачам поради, що читати про рідний край.
Бо, як відомо, хто багато читає, той багато знає!
Юні читачі охоче взяли участь у цікавих краєзнавчих заходах, що запропонувала бібліотека в цей день.
"Ім'я на карті Дніпропетровщини" - так називалась історично-краєзнавча мандрівка сторінками книги Богомаз М.С. "Придніпров'я рухається та тече" та серії книг "Пізнавай і шануй свій край".

Ця мандрівка повела дітей у цікавий світ географічних назв Дніпропетровщини, кожна з яких є пам'ятником історії нашого краю, діти отримали цікаві відомості про малі та великі річки краю, збагатили свої знання цікавими історичними фактами.




Хвилинка-цікавинка "Перлинки рідного краю" - викликала захоплення читачів книгою І.Голуб "Сім чудес Дніпропетровщини".

Перегортаючи сторінки цієї чудової книги,бібліотекарі звернули увагу юних читачів на цікаві сторінки історії, пам'ятки старовини та дива рідної землі, що вражають увагу і сьогодні, викликають почуття захоплення і гордості за свій край, свою Батьківщину.



Дивуючись витворам Петриківського мистецтва, діти познайомились з чудовими виданнями та яскравими листівками Петриківського дивосвіту, і самі захопливо малювали, надихнувшись книгою Євгена Білоусова "Петриковка - жемчужина Украины".




Всі залишилися задоволеними, а головне, кожен юний читач отримав книгу для читання, що його зацікавила, що прийшлася йому до душі!