четвер, 26 лютого 2015 р.

КНИЖКОВІ ПЕРЛИНКИ ДЛЯ МАМИ І ДИТИНКИ

Під такою назвою відбулася Година Читайликів у бібліотеці.

Бібліотекарі, як і завжди, радо зустрічали своїх маленьких друзів-читачів
дитячого садочка   
№ 244, їхніх матусь та вихователів.
Дітям надзвичайно сподобалась хвилинка розваг "Грайлик-Відгадайлик", де бібліотекарі запропонували їм цікаві ігри та загадки.
Всезнайки зацікавилися енциклопедичною серією "Про все на світі Чомучкам-дітям".  Діти були в захваті від від яскравих та цікавих дитячих книжечок, а мами та вихователі за допомогою бібліотекарів змогли
підібрати нові книги сучасних авторів для читання в сімейному колі та в дитячому садочку.
У бібліотеки з'явилися нові маленькі читачі.
А у маленьких читачів нові друзі - КНИГИ!






середу, 25 лютого 2015 р.

ПОЕЗІЯ Є ВСЮДИ,

ХОЧ НЕ ВСЯКИЙ ЇЇ БАЧИТЬ...

Літературно-поетична хвилинка до Дня народження видатної української письменниці Лесі Українки. 

25 лютого 144-та річниця

від Дня народження.  

Юним читачам було запропоновано  читання бібліотекарями чудових поезій Лесі Українки.
Та й самі маленькі читачі з великим натхненням читали улюблені дитячі поезії, такі як : "Пісенька весняної води", "Уже весняне сонце припікає", "Вишеньки" та багато інших.
А ще, готуючись до цього заходу, талановито ілюстрували поезії, які так їм сподобались.
Для своїх найменших читачів Леся Українка написала чимало віршів і казок. Діти дізналися, що Леся рано почала складати вірші, перший вірш "Надія" був написаний у 9 років. Коли їй було тринадцять років, з’явився її перший друкований вірш „Конвалія”, підписаний псевдонімом – Леся Українка.
Кожен повинен відкрити поезію Лесі Українки для себе сам, і узяти те, що потребує.

РАДИМО ПРОЧИТАТИ


пʼятницю, 20 лютого 2015 р.

21 лютого - ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

Учи, дитино, рідну мову, 

Гордися нею і лелій!

Заснування Дня рідної мови має велике значення.
Кожному народові дорога його мова. А людині рідна мова дорога, як саме життя. Без мови не може існувати народ, його культура. Слово в людському житті ставлять поряд з хлібом. Мова є одним із найдивовижніших скарбів,які людина створила за свою історію. 

Українська мова - одна з найбагатших і наймелодійниших мов світу.



День Рідної Мови був наповнений різними мовними цікавинками.
Мовна мозаїка "Із мови починається мій рід" познайомила читачів про шлях рідної мови від народження до сьогодення.
Захопливо вивчали діти Родовідне мовне дерево, на гілочці якого розташована і наша рідна українська мова.
Охоче приймали участь у мовній грі "Розтлумач мені, будь-ласка" за тлумачними словниками української мови. Юні читачі дізналися значення таких цікавих слів, як : толерантність, паросток, реліквія, коноплянка, лад, мережка, родовід, чорнобривець та інші.
А найменші читачі декламували улюблені вірші про нашу рідну мову, розповідали прислів'я та приказки.
Працівники бібліотеки намагалися донести до юних читачів думку про те, що в своєму житті треба прагнути оволодіти декількома мовами, як це робили Леся Українка та Іван Франко, але найдосконаліше треба знати свою, рідну, материнську мову.


четвер, 19 лютого 2015 р.



В бібліотеці триває

 ТИЖДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

"Через Книгу до     миру і злагоди"

Літературний кругозір "Дружба - до дружби, Добро - до добра" продовжує знайомити молодших школярів з серією книг "Промінець" та "Веселка", куди увійшли твори українських письменників, які навчать дітлахів бути добрими, сміливими, вмінню дружити, терпляче ставитись один до одного, поважати старших, допомагати молодшим.
А година спілкування "Хай в серці кожного живе надія на мир, на дружбу, на добро" не залишила читачів середнього та старшого шкільного віку байдужими до важливої теми віри в добро, справедливість, мир і дружбу між людьми. А художні твори, запропоновані бібліотекарями, стануть їм у пригоді та відкриють прекрасний світ добра, любові і людяності. 

вівторок, 17 лютого 2015 р.

ЧЕРЕЗ КНИГУ ДО МИРУ І ЗЛАГОДИ 

Так називається Тиждень Толерантності,

що розпочався 16 лютого

у нашій дитячій бібліотеці.

Для юних читачів було відкрито книжковий перегляд "Навчайтеся добра, як вчаться мові діти". Та бібліотекарі познайомили їх з Абеткою Толерантності "Добрі слова ж бо для кожного любі".

Діти зрозуміли , що толерантність - найважливіша умова миру і злагоди в сім'ї, колективі, суспільстві. А толерантна людина - це людина, що ставиться терпимо до чиїхсь думок, поглядів, вірувань.

Познайомившись з художніми творами, запропонованими бібліотекарями, юні читачі навчаться толерантності, доброті, порядності, шанобливому ставленню до оточуючих.
Ми книжками мандрували,
Вірних друзів розшукали.
Нас з'єднала доброта,
Бути чемними мета!

понеділок, 16 лютого 2015 р.

НАРОДОЗНАВЧА СКАРБНИЧКА

М А С Л Я Н А

Сьогодні,  як і завжди, до всіх народних свят, юні читачі бібліотеки отримали цікаву і корисну інформацію про саме свято Масниці та про традиції його святкування.
Вони дізналися про те, що Масниця -це святкування перемоги світла й тепла над силами холоду. 
Свято Масниці пов'язане з давнослов ' янським культом Сонця. Звідси і традиційні млинці - круглі, гарячі, золотисті!
А в Україні основною обрядовою стравою Масляної були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною.  Ними частували протягом всього тижня.
Шановні наші читачі!
Пропонуємо Вам поділится один з одним кулінарними
рецептами млинців та вареників, пригостити  друзів, знайомих родичів. 
Такі свята зближують людей та відроджують наші національні традиції!

суботу, 14 лютого 2015 р.

І У КНИЖОК БУВАЮТЬ ІМЕНИНИ

Книжковий вернісаж - 2015



Вітаючи всіх з Міжнародним Днем Дарування Книжок (14 лютого), бібліотека запропонувала своїм читачам літературне знайомство з книгами-ювілярами 2015 року. Дітям цікаво було дізнатись, що і вкнижок бувають іменини.
А бібліотекарі нагадали їм про улюблені класичні твори,що стали надбанням духовної спадщини людства, запросили у мандри сторінками сучасної літератури для дітей, а наймолодші читачі отримали справжнє задоволення від зустрічі з казковими героями, що чекають їх на сторінках книжок-іменинників.  

Бібліотека щиро вдячна своїм великим і маленьким читачам за те, що дуже часто отримує від них в дарунок чудові та цікаві книжки, та може поділитися з тими, хто їх потребує: це і дитячий будинок, і медичний заклад, який зовсім не мав своєї бібліотеки. Бо книга, як відомо, лікує і робить сильнішим розум людини, облагорожує його душу.
Та й наші юні читачі часто отримують в дарунок від бібліотеки за участь у різних заходах чудові книжки.


 Заходьте до бібліотеки.
Книги-іменинники чекають на Вас!


понеділок, 9 лютого 2015 р.

УКРАЇНА КРІЗЬ ВІКИ

Презентація книг історичної тематики, яка відбулася  9 лютого у бібліотеці
Для читачів страшого шкільного віку бібліотека презентувала серію книг "Україна крізь віки", засновану 2004 року. За цей час бібліотека отримала чимало книг цієї серії, які користуються попитом серед старших школярів.
Діти вивчають історію не лише з шкільних піручників. Важливу роль у пізнанні минулого відіграє художня література. Хоча й по-різному, але і вчені, і письменники доносять до читача правду про те, як жив, що боронив, до чого прагнув наш народ.
Хто ж ми? Чиїх батьків діти? Де наше пракоріння? Пошук відповідей на ці запитання спонукав письменників звернутися до давньої української історії. 
Про українську історію написано багато творів. Кожний з них - це літопис драматичних подій, що відлунюють у всій світовій історії. 
У цих творах правдиво відображено все життя нашого народу, багатство його духовного світу, найзаповітніші мрії і прагнення.
 Знайти відповіді на всі запитання діти та підлітки можуть, звернувшись до 
книг презентованої серії "Україна крізь віки".




пʼятницю, 6 лютого 2015 р.

ЗУСТРІЧ У КРАЇНІ ЧИТАЙЛИКІВ



До нашої дитячої бібліотеки завітали малята дитячого садочка "НЕЗАБУДКА"
В світлому та затишному приміщенні бібліотеки  дітей радо зустрічали бібліотекарі, які завжди раді своїм відвідувачам. Жваво роздивлялися маленькі екскурсанти чудовий і новий для них світ дитячої книжки, гортали сторінки книжок та журналів, знайомилися з книжковими виставками, дитячими малюнками та поробками. Працівники дитячої бібліотеки провели цікаву екскурсію «Стежками Книжкового міста», заглянули до «чарівних палаців» - стелажів, на яких живуть наші друзі – книжки. 
Діти охоче слухали бібліотекарів, які розказували малечі про значення книги в житті людини, та поради, як стати справжніми читачами бібліотеки.  Відгадували загадки, приймали участь у вікторинах, розповідали вголос віршики.  Дуже зацікавили діточок книжечки серії "Твоя перша енциклопедія", "Мы познаём мир ", "Маленькому Познайке" та інші.
А в нашій чарівній кімнаті казок малеча занурилася у дивовижний і фантастичний світ казок.
Всім дуже сподобалась цікава та пізнавальна екскурсія, про що свідчили усміхнені обличчя наших маленьких читачів та їх слова вдячності.

Отже, наших читачів побільшало!