середу, 26 листопада 2014 р.

КНИГА - ЦЕ ЧИСТЕ І НЕВИЧЕРПНЕ ДЖЕРЕЛО ІНФОРМАЦІЇ

"Всеволод Нестайко радить прочитати" - так називається День читання у бібліотеці, присвячений Всесвітньому Дню Інформаціїї, який відзначається 26 листопада.

Бібліотекарі презентували книги, написані вітчизняними і зарубіжними письменниками, рекомендовані юним читачам класиком української дитячої літератури Всеволодом Нестайком.
Прочитавши ці книги, юні читачі матимуть змогу стати свідками різноманітних пригод, цікавих фактів, дізнатися про різні країни, відкрити для себе дещо нове, отримати цікаву і корисну інформацію.

Всі бажаючі, а їх виявляєтсья чимало, отримують не тільки чудові книги, а й інформаційний список літератури "Всеволод Нестайко радить прочитати".
Читаючи, ми отримуємо естетичну насолоду, стаємо розумними, цікавими співрозмовниками. 
"Читайте, читайте і ще раз читайте!" - звертався до дітей великий письменник!

неділю, 23 листопада 2014 р.

Не обміліє пам'яті ріка

22 листопада ми відзначаємо День па́м'яті жертв голодомо́рів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

Голодомори - одна з найпохмуріших глав у книзі історії України. Протягом трьох десятиліть наша країна пережила три голодомори, через які загинули багато людей - загинули не на війні і не від хвороб, а просто від голоду. У пам'ять про ці страшні події щороку ,у четверту суботу листопада о 16-00 по всій країні оголошується хвилина мовчання, і люди ставлять на вікна запалені свічки.
У бібліотеці до цієї дати оформлено тематичну книжкову виставку і проведена година памяті і скорботи.

пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

Подорож у країну прав

20 листопада - Всесвітній день ДИТИНИ

Діти -це майбутнє людства; це покоління, яке житиме і творитиме історію в майбутньому. Аби люди не залишалися байдужими до проблем дітей , і всі діти мали повноцінне дитинство, ООН 1954р. ухвалила щороку відзначати 20 листопада як Всесвітній день дитини.

вівторок, 18 листопада 2014 р.

С Днем рождения, Микки Маус!

18 ноября - ежегодно отмечается День Рождения МИККИ МАУСА!

18 ноября 1928 прошла премьера первого звукового анимационного фильма «Пароходик Уилли», и именно этот день считается днем рождения Микки Мауса. Мультфильм имел ошеломляющий успех, но он стал только первой ступенькой на пути к настоящей славе.

 Уолт Дисней всю жизнь боялся мышей. Их всегда было много в гараже-студии, где он поначалу работал. Парадокс в том, что именно мышонок принес ему всемирную славу. Он появился на свет 86 лет назад. Тогда, в далеком 1928, его создатель и представить себе не мог, что он станет легендой Америки.

Микки Маус родился по дороге в Лос-Анджелес, когда Уолт возвращался из Нью-Йорка, потеряв все права на кролика Освальда. Он должен был придумать другого персонажа для своих мультфильмов, и этим персонажем стал забавный мышонок. Сначала он выглядел совсем не таким, каким мы привыкли его видеть, и звали его вовсе не Микки, а Мортимер. Но это имя было не по душе жене Диснея Лиллиан, и по ее предложению он был назван Микки Маусом. Нарисовал его главный аниматор студии Диснея Юб Айверкс.

В 30-е годы было снято 87 мультфильмов в главной роли с Микки Маусом, что очень много для одного персонажа. Фантазия Уолта была неиссякаема: Микки успел побывать пожарным, дирижером, детективом, торговцем и даже сказочным героем, спасающим принцессу от людоеда. И в 1932 Дисней получил заслуженную награду – свой первый «Оскар» за мультфильм «Ландышевая симфония» из серии «Забавные симфонии» с Микки Маусом и его друзьями – Дональдом Даком, Гуффи, собакой Плуто и подружкой Минни Маус.

Сегодня Микки Маус – такой же символ США, как МакДональдс, кока-кола и Статуя Свободы. С 1955 года он живет в парке «Диснейлэнд», а в 1978 получил собственную звезду на Голливудской Аллее Славы. У него есть собственное телешоу и фанклуб, который всего на год младше самого Микки.

Микки Маус сегодня считается символом студии Уолта Диснея и также символом американской поп-культуры. Его знают и любят во множестве стран, он часто появляется в произведениях массовой культуры. День рождения популярного персонажа отмечают все его поклонники в разных уголках планеты.


пʼятницю, 14 листопада 2014 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

Міжнародний день толерантності — відзначається 16 листопада в усьому світі.

"Толерантність- це мистецтво жити з іншими людьми та з іншими ідеями." Толерантністю називають терпимість до людей іншої національності, іншої раси тощо. Людям, що живуть в сучасному світі, де інтереси країн і цілих континентів тісно переплетені, слід вчитися поважати один одного. Для заоохочення цього 16 листопада 1995р. ЮНЕСКО прийняла Декларацію принципів толерантності. В пам'ять про цю дату щороку 16 листопада відзначається День толерантності.
ТОЛЕРАНТНІСТЬ ЛЮДИНИ ― НАЙВАЖЛИВІША УМОВА МИРУ І ЗЛАГОДИ В СІМ'Ї, КОЛЕКТИВІ, СУСПІЛЬСТВІ.



Тож будьмо врівноваженими, доброзичливими, добрими та уважними у ставленні одне до одного, тобто толерантними!

середу, 12 листопада 2014 р.

ОСТАП ВИШНЯ

Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко) видатний український письменник, широко знаний у нашій країні та за її межами, - ввійшов у українську літературу як високоталановитий майстер сатири та гумору. 

неділю, 9 листопада 2014 р.

Моє багатство - рідна мова

9 листопада - День української

писемності та мови

Це свято одне з наймолодших державних свят, яке було встановлено 1997 року Президентом України Леонідом Кучмою. В указі було зазначено: ,,Установити в Україні День української писемності і мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця”. Визначна постать в історії розвитку української писемності – це Нестор Літописець. Він є батьком української історії і словесності.
До дня української писемності та мови,  працівники нашої дитячої бібліотеки зробили книжкову виставку для користувачів під назвою: «Учи, дитино, рідну мову, гордися нею і лелій!».


Була проведена година дозвілля, метою якої було познайомити учнів з історичним розвитком української мови і писемності, виховувати повагу до історичної спадщини, до видатних особистостей минулого, розвивати інтерес до вивчення мови в подальшому.

Вітаємо усіх вас зі святом української мови та писемності. Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.

понеділок, 3 листопада 2014 р.

 3 листопада

 День народження видатного дитячого письменника ,російського поета, перекладача

Самуїла Яковича Маршака

З перших років життя діти різних країн світу чують добрі, щирі, наповнені теплом і добром вірші Самуїла Яковича Маршака. Напевно немає жодної дитини, яка б не читала казок Маршака. За рейтингом перше місце займає казка про «Глупого мышонка» і п'єса "Дванадцять місяців". Його твори різнопланові, розкривають різні теми, проблеми, що хвилюють дитяче серце. Дають відповіді на багато дитячих запитань: «Що?», «Де?», «Коли?», «Чому». Навіть букви маршаківської азбуки вони незвичайні. Можуть бути «смачними», приємними, лагідними, а можуть бути і колючими, і кусючими.

Крім того, Маршак - автор-перкладач сонетів Вільяма Шекспіра, які стали класичними, пісень і балад Роберта Бернса, віршів Вільяма Блейка,  Р. Кіплінга,  А. А. Мілна, Дж. Остіна, а також творів українських, білоруських, литовських, вірменських та інших поетів. Перекладав також вірші Мао Цзедуна. Книги Маршака переведені на багато мов світу. За переклади  Р. Бернса Маршак був удостоєний звання почесного громадянина Шотландії.

 Твори цієї багатогранної особистості складають золотий фонд дитячої літератури. По його творам ставлять вистави,  відзняті художні та мультиплікаційні фільми.

Ознайомлення читачів із особистістю та творчим спадком С.Я.Маршака - це виховання поваги до творчої спадщини народів світу.