пʼятницю, 31 жовтня 2014 р.

Посвята в читачі

Найменші читачі бібліотеки – учні перших  класів  були посвячені у читачі нашої бібліотеки під час канікул. 


пʼятницю, 24 жовтня 2014 р.

понеділок, 20 жовтня 2014 р.

У світі пригод та фантастики

1934-2003

18 жовтня - 80 років від Дня народження Кіра Буличова (Ігоря Можейко) , російського письменника-фантаста.

пʼятницю, 17 жовтня 2014 р.

Літературний портрет

 «Знакомясь с биографией поэта»

14 жовтня - 200-річчя з Дня народження М.Ю.Лєрмонтова

Життя Михайла Юрійовича було миттєвим і сліпучим, як спалах блискавки на грозовому небі.Не доживши і до 27 років, він пройшов все коло життя зі злетами натхнення і гіркотою розчарувань. Дитинство Михайла Лєрмонтова пройшло в Тарханах, маєтку бабусі - Єлизавети Олексіївни Арсеньєвої. Для бабусі її любий онук Мишко був найдорожчою людиною у світі. Бабуся його балувала. Любить гратися у війну? Так ось йому ціла армія із селянських дітей. Ось йому справжній кінь. Походи в ліс. І навіть подорож на Кавказ. Літом 1825 року бабуся повезла онука на Кавказ. Він був вражений красою і величчю кавказької природи і на все життя полюбив гори. Дитячі враження збереглися у його творчості. Кавказ став поетичною Батьківщиною Лєрмонтова. 
Римувати Лєрмонтов почав, ледь-ледь навчившись говорити. Бабусю вражала його рання любов до співзвуччя промови. Дитина із задоволенням повторювала слова у риму: "пол-стол" або "кошка-окошко", це йому дуже подобалося і він приходив до бабусі поділитися своєю радістю.
Життя геніального поета було коротке і таке наповнене. Він міг би стати найвеличнішим поетом Росії. Якби не загинув так рано...

Але навіть і за такий короткий час створив своїм пером цілий світ, неповторний світ Лєрмонтова...

четвер, 16 жовтня 2014 р.

Заплітає осінь золотії коси

У бібліотеці для дітей відбулося свято осені та врожаю "Заплітає осінь золотії  коси"

неділю, 12 жовтня 2014 р.

ДЕНЬ ХУДОЖНИКА В  УКРАЇНІ

12 жовтня - День Художника в Україні

Це свято відзначається щорічно у другу неділю жовтня. 
Витвори українських живописців були відомі  у світі ще за часів козаччини. Яскраві фарби, сюжети з народного фольклору , потяг до казковості і таємничості свідчать про самобутність образотворчого мистецтва України. Полотна українських митців, таких як Тетяна Яблонська, Катерина Білокур, Марія Приймаченко, Ганна Собачко відомі далеко за межами України. Враховуючи значний внесок художників до скарбниці національного мистецтва, 9 жовтня 1998 р. в Україні було встановлено нове свято - День художника.

четвер, 9 жовтня 2014 р.

Ім’ям людини і народу

9 жовтня - 110 років від Дня народження Миколи Платоновича Бажана, українського поета, перекладача і науковця.

Поет і перекладач, літературознавець і критик, державний і громадський діяч, енциклопедист і видавець, Герой Соціалістичної Праці, лауреат двох Державних премій Союзу РСР, Державних премій України, народний поет Узбекистану, академік, головний редактор Української Радянської Енциклопедії, секретар правління Спілки письменників СРСР. І все це один - М. П. Бажан.
Микола Бажан - людина надзвичайно широкої ерудиції, один із найвідоміших українських поетів ХХ століття. Його літературний стиль формувався в непрості часи революції та громадянської війни.
Для його поезії характерні піднесеність інтонацій, епічність звучання, переважання патріотичних і громадянських мотивів. Визначальними рисами його поезії була романтичність, багата образність та ерудиція. Улюбленими темами - історія України та сьогодення. Автор багатьох українських перекладів світової поезії, зокрема Шота Руставелі, Алішера Навої, Володимира Маяковського, Райнера Мрії Рільке та багатьох інших.
Микола Бажан через все життя проніс любов до землі, де він народився і розпочав свій життєвий шлях. Нині ім'я М. Бажана носить Кам'янець-Подільська школа №5. Тут відкрито музей видатного поета.


середу, 8 жовтня 2014 р.

Берег мого дитинства 

7 Жовтня у бібліотеці було проведено  День краєзнавства "Пізнай свій край . "

Метою цього заходу є  виховання патріотизму, любові і бережливого ставлення до рідної землі. 

З книгами видавництва «Дніпрокнига» серії «Пізнай і шануй свій край» читачів чекала цікава  і дивовижна подорож по  рідному краю.

понеділок, 6 жовтня 2014 р.

Знаєш? Любиш? Бережеш?

6 жовтня - Всесвітній День Охорони Довкілля

6 жовтня у всьому світі відзначають День охорони довкілля.
Поява цього свята пов'язана з прийняттям Конвенції про охорону дикої природи і місць існування. Тому вперше Всесвітній день охорони довкілля відзначали в 1979 році.

пʼятницю, 3 жовтня 2014 р.

Вчителю низесенько вклонюсь


5 жовтня - Міжнародний День Вчителя

Шановні освітяни!

Щиро вітаємо Вас з професійним святом! Висловлюємо Вам сердечну вдячність за невтомну працю, за великий талант і покликання сіяти мудрість і знання, за любов до дітей і рідного краю.
Ваші серця завжди наповнені співчуттям, добротою і милою приємністю.
Цими чудовими якостями Ви щедро ділитесь з дітьми. Вам вірять, Вас люблять і шанують. Ви здійснюєте зв’язок часів, продовжуючись у своїх учнях.
Бажаємо Вам, дороги вчителі, відчуття повноти і неповторності життя, здоров’я, невичерпних творчих сил, натхнення, щастя і довгої людської пам’яті.
Хай завжди щедрою на сходи буде освітянська нива, а в усіх Ваших починаннях будуть супутниками успіх і удача!

середу, 1 жовтня 2014 р.

1 жовтня - Міжнародний День Музики

Музика - це чудодійний засіб залучення до добра, краси, людяності і духовності. Слухаючи музику, людина пізнає себе.Міжнародний день музики святкується щорічно 1 жовтня. Одним з ініціаторів у створенні цього свята був великий композитор XX століття Д. Шостакович. Свято Міжнародний день музики стали відзначатися в 20 столітті. Але сама музика з'явилася дуже і дуже давно. Музика не старіє, не помре, музика буде жити стільки, скільки живе людство, точніше поки живе той, хто вміє слухати і відчувати її.